Zaprzyjaźniona z nami redakcja serwisu Przyślij Przepis podarowała nam świąteczny przepis na przepiękne ciasteczka wielkanocne w kształcie ptasich gniazd. Wyglądają bardzo uroczo, a co więcej świetnie smakują. Będą słodką ozdobą stołu wielkanocnego, która zapewne szybko zniknie. Jeśli macie ochotę upiec coś oryginalnego, to idealna propozycja!
Ciasteczka wielkanocne krok po kroku
Ilość porcji: 18
Czas wykonania: 60 min.
Poziom trudności: średni
Składniki: 210 gramów mąki, 100 gramów masła, 80 gramów cukru pudru, ¼ szklanki kakao, 1 żółtko, szczypta soli. Dodatkowo: 100 gramów mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietanki 30%, czekoladowe jajeczka.
Przepis
Krok 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta.
Krok 2. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego kakaowego ciasta.
Krok 3. Gotowe schładzamy w lodówce około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Otrzymane porcje przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku. Ciasto wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując z niego „gniazda”.
Krok 4. Środek każdego gniazda utłaczamy plastikową nakrętką od butelki.
Krok 5. Tak uformowane ciasteczka przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 10 minut w 180°C. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Rozpuszczoną napełniamy środki naszych ciasteczek. Na czekoladę wykładamy po 3 jajeczka. Całość odkładamy, by czekolada zastygła. Gotowe.