Na wieczór Halloween :-)

rok temu

Dzięki takim przysmakom zabawa będzie jeszcze lepsza


Bezowe duszki

 

Bezowe duszki

 

Składniki

6 białek

340 g cukru

cukrowe perełki na oczy 

 

W garnku zagotować wodę. Zmniejszyć ogień i położyć na garnku dużą miskę. Wsypać do miski cukier i dodać białka. Mieszać całość tak długo, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gorąca. Jeśli w masie dają się wyczuć grudki, to oznacza, że cukier jeszcze się całkowicie nie rozpuścił. Kiedy masa jest dostatecznie gładka, zdjąć miskę z garnka. Ubijać masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty tak długo, aż masa będzie błyszcząca i tak sztywna, że uformowane z niej czubki nie będą opadać. Przełożyć masę do szprycy do dekorowania tortów z okrągłym otworem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać w miarę równe kleksy z masy bezowej z uformowanymi czubkami. Ostrożnie umieścić we właściwych miejscach perełki imitujące oczy. Wstawić bezy do piekarnika nagrzanego do temperatury 80°C i suszyć je ok. 2 godzin.  

 

 

Keksowe duchy

 

Keksowe duchy

 

Składniki 
Ciasto
300 g mąki
150 g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego ziela angielskiego
szczypta mielonych goździków
150 g twardego masła
1 jajko
Dekoracja
biały fondant
marmolada
cukrowe perełki na oczy
samodzielnie wykonane szablony

Wsypać do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać i uformować na środku wgłębienie. Zetrzeć masło na wiórki i ułożyć na brzegach pryzmy, a do wgłębienia wbić jajko. Składniki wymieszać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką, i korzystając z szablonów, wykroić nożem postaci duchów. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160°C  na złotobrązowy kolor. W tym czasie szablony przyłożyć do fon- dantu i nożem wykroić kształty duchów. Wyjąć ciastka z piekarnika i ostudzić. Rozsmarować na nich cienką warstwę ciepłej marmolady. Ostrożnie nałożyć wycięte z fondantu kształty i docisnąć. Umieścić cukrowe perełki imitujące oczy.

 

 

 

Bezowe kości

 

bezowe kości


Składniki:
6 białek
340 g cukru
samodzielnie wykonane szablony
 
Postępować podobnie jak w przypadku bezowych duszków. Po zmniejszeniu ognia miskę z cukrem i białkami umieścić
na garnku z wrzącą wodą. Mieszać tak długo, aż masa będzie gorąca, a cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie grudek. Po zdjęciu miski z kąpieli wodnej ubijać masę mikserem nastawionym na najwyższe obroty, aż będzie biała
i gładka. Powinna być też tak sztywna, by uformowane wypukłości kości nie opadały. Używając szablonów, narysować na lewej stronie papieru do pieczenia kształty kości, pozostawiając między nimi odstęp ok. 1 cm (bezy nie powinny się skleić). Wyłożyć blachę papierem tak, by strona z rysunkami była od spodu. Za pomocą szprycy do dekoracji tortów
z okrągłym otworem formować kości z masy bezowej. Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury
80°C i suszyć bezy ok. 3 godzin.

 

Komentarze
0

 

Stylizacja tygodnia



Ostatnio na forum


Odbierz prezent

Zapisz się do naszego newslettera i odbierz darmowy wykrój!