Aby móc cieszyć się chwilami, spędzonymi w rodzinnym gronie przy świątecznym stole, czeka nas najpierw wiele pracy. Przedświąteczne przygotowania to nie lada wyzwanie, które co roku pochłania wiele czasu i energii. Jak ułatwić sobie pracę w kuchni i przygotować wszystkie tradycyjne potrawy, nie spędzając w niej długich godzin? Oto proste sposoby, dzięki którym świąteczny stół będzie piękny, dania smakowite, a gospodyni wypoczęta.

Mrożenie jest w cenie, szczególnie przed świętami

Najprostszym sposobem na ułatwienie świątecznych przygotowań jest rozłożenie ich w czasie. Wiele tradycyjnych potraw możemy bez obaw przygotować wcześniej i zamrozić, dlatego warto podzielić świąteczne gotowanie na etapy i zacząć je dużo wcześniej. Lepienie pierogów możemy zacząć nawet miesiąc wcześniej, pamiętajmy jednak aby gotowe smakołyki zamrozić na surowo, jeszcze przed ugotowaniem. Podobnie z uszkami, które równie dobrze znoszą mrożenie. Dużo wcześniej możemy też przygotować ciasto piernikowe. W tym przypadku czas zdecydowanie działa na korzyść smaku i aromatu gotowego piernika, dlatego im dłużej ciasto będzie leżakowało, tym lepiej. Przygotujmy więc cześć potraw wcześniej, zamroźmy, a na święta cieszmy się już gotowymi, domowymi przysmakami. 

Jeśli zależy nam na maksymalnym wydłużeniu przydatności zamrożonych produktów, warto zamknąć je próżniowo. Dzięki systemom próżniowym z linii ErgoMixx i VitaMaxx marki Bosch, nasze świąteczne przysmaki zachowają świeżość nawet dwa razy dłużej. Wystarczy włożyć żywność do specjalnego woreczka czy pojemnika i odessać powietrze za naciśnięciem jednego przycisku. Na stronie www.bosch-home.pl/systemy-prozniowe znajdziemy woreczki strunowe, pojemniki próżniowe, a nawet bidon, które umożliwią szczelne zamknięcie wszystkich bożonarodzeniowych przysmaków.

Przepis na udane święta – gotowanie z pomocnikiem

Wszyscy wiemy jak bardzo czaso i pracochłonne są tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy. Aby więc przygotować wszystkie dwanaście dań, a do tego ciasta i przystawki, należy wspomagać się wszelkimi kuchennymi pomocami. Najlepszym przyjacielem każdej zapracowanej Pani domu, w czasie świąt i nie tylko, jest wielofunkcyjna maszynka do mielenia CompactPower marki Bosch. To urządzenie to niezastąpiony pomocnik, który usprawni szatkowanie, tarcie, siekanie i mielenie, a także wyciskanie i przecieranie. Dzięki wszystkim tym funkcjom z łatwością przygotujemy wszelkie potrawy, zarówno dania główne, zupy i przystawki, jak i desery oraz napoje. Wystarczy zmienić nakładkę, aby przygotowywać kolejne pyszności. Zamiast więc kupować gotową masę makową czy pasztet – przygotujmy je samodzielnie. Dzięki temu nie tylko mamy wpływ na jakość produktów, ale też możemy kontrolować grubość ich zmielenia. Domowe potrawy zawsze smakują najlepiej, a do tego są znacznie zdrowsze.

Sprytny patent na wytrawne dania

Polskie świąteczne stoły uginają się pod ciężarem smakowitych ryb, pierogów i uszek. Wszystkie te dania, choć mogą wydawać się trudne, z łatwością można przyrządzić w kilka chwil dzięki maszynce Bosch Compact Power. Moduł z szatkownicą to aż 4 wymienne bębny do tarcia, szatkowana i cięcia.
Różnorodne nakładki pozwolą w mgnieniu oka przygotować wszystkie warzywa, zarówno kapustę do bigosu, buraki do barszczu, jak i grzyby do uszek. Przy pomocy tych samych nakładek możemy także wyczarować błyskawiczną rybę po grecku.

Tradycyjna ryba po grecku

Składniki:

•    1 kg ryby
•    4 marchewki
•    2 pietruszki
•    1/3 selera
•    biała część pora
•    2 cebule
•    5 ziaren ziela angielskiego
•    3 liście laurowe
•    koncentrat pomidorowy 200 g
•    mąka
•    sok z cytryny
•    olej do smażenia
•    sól
•    pieprz
•    cukier

Przygotowanie:

Rybę doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Gotową rybę przekładamy na talerz, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki np. na pół. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę, a por w piórka. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na wiórki przy pomocy wielofunkcyjnej maszynki Bosch CompactPower. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, około 100 ml oleju, ziele i liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie warzywa dusimy do miękkości, często mieszając. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ponownie doprawiamy w razie potrzeby. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwo warzywa, rybę i ponownie warzywa. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na całą noc do lodówki, aby się przegryzła, uprzednio szczelnie owijając naczynie folią spożywczą. Podajemy na zimno lub ciepło. 

Szybki sposób na słodkie wypieki

Podobnie jak dania na słono, tak i słodkie przysmaki wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni. Aby ułatwić świąteczne pieczenie, warto więc ponownie skorzystać z kuchennego pomocnika marki Bosch. Wielofunkcyjna maszynka Compact Power, wyposażona w dwustronny nożyk oraz 3 sitka o różnej średnicy otworów, błyskawicznie zmieli twaróg, mak czy orzechy. Otwory sitek mają kolejno 8, 4 aż do 2,7 mm, dzięki czemu możemy uzyskać masę grubo lub drobno mieloną. Z kolei przystawka do przecierania miękkich owoców pomoże nam w kilka chwil wycisnąć świeże soki i przygotować aksamitne przeciery.

Wieniec drożdżowy z orzechami

Składniki:

ciasto:
•    500 g mąki tortowej
•    120 g cukru
•    30 g cukru waniliowego
•    50 g świeżych drożdży
•    200 ml ciepłego mleka
•    125 g margaryny lub masła
•    szczypta soli
•    1 jajko
masa orzechowa:
•    200 g mielonych orzechów włoskich
•    1 szklanka cukru
•    50 g masła
•    50 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Do suchych składników wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, jajko i tłuszcz. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

W czasie jak ciasto wyrasta, przygotować orzechową masę. Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier i śmietankę kremówkę. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą. Orzechy włoskie zmielić w maszynce Bosch CompactPower, używając przystawki do z młynkiem. Do garnka ze śmietanką, masłem i cukrem wsypać mielone orzechy i dokładnie wymieszać. Masę ostudzić. 

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je w duży prostokąt. Na płacie ciasta rozłożyć przygotowaną masę orzechową i zwinąć w ścisłą roladę. Z wierzchu ponakłuwać ją gęsto widelcem. Roladę ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w kształt koła. Ciasto piec w 190 stopniach przez ok. 25-30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować, a kiedy wystygnie udekorować ulubionymi orzechami i bakaliami. 

Dzielmy się – także obowiązkami

Ostatnim, ale z pewnością najłatwiejszym sposobem na ułatwienie świątecznych przygotowań jest po prostu podział obowiązków. Przygotowując świąteczne przyjęcie dla licznej rodziny lub dużej grupy przyjaciół warto wcześniej rozdzielić między sobą przygotowanie konkretnych dań. W ten sposób każdy z gości ma swój wkład w pyszny poczęstunek, a gospodyni zostaje odciążona z dużej części obowiązków. Taki sposób to nie tylko ułatwienie, ale i wspaniała okazja do spróbowania różnorodnych wersji świątecznych tradycyjnych dań oraz okazja do wymieniania się sprawdzonymi przepisami.

Korzystajmy z kuchennych trików i cieszmy się dodatkowym czasem dla siebie, tak ważnym podczas świąt. Gotujmy sprytnie, a zaoszczędzone godziny spędźmy w gronie bliskich lub przeznaczmy na relaks przy ulubionych pasjach, takich jak szycie. Dowiedz się więcej na www.bosh-home.pl/maszynki i przygotuj te święta szybciej, łatwiej i bez stresu.