Dziś proponujemy wykonanie kurczaków ze sfilcowanej metodą igłową wełny.

Potrzebne materiały:
wełna czesankowa w odpowiednich kolorach (żółta, różowa, pomarańczowa i czarna), specjalna igła do filcowania, gąbka lub inna twarda podkładka.

Sposób wykonania:
z żółtej wełny uformować w dłoniach kłębuszek, który będzie korpusem kurczaka. Dla własnego bezpieczeństwa umieścić kłębuszek na podkładce. Wielokrotnie nakłuwać wełnę igłą w różnych miejscach. Im dłużej będziemy nakłuwać kłębuszek, tym będzie bardziej zwarty i sprężysty. Z wełny w odpowiednich kolorach uformować pozostałe elementy kurczątka: główkę, nóżki i skrzydełka. Sfilcować, a następnie nakłuwając igłą, zespolić z korpusem. Na koniec uformować dziób, oczy i różowe kolorki po dwóch stronach dzióbka. Wykonać dowolną liczbę kurczaków w zależności od potrzeb i przeznaczenia.